Yoga en fysieke klachten

Yoga en fysieke klachten

Ik heb veel last van stress. De dokter heeft me aangeraden om met yoga te beginnen, helpt dat?

Veel mensen beoefenen yoga om stress te verminderen, zich op te laden of om spanningen te ontladen. Yoga is een combinatie van ademhaling, lichamelijke oefening en concentratie/meditatie. Het brengt lichaam en geest in balans en daarvan word je sterk en rustiger. Mensen die geregeld aan yoga doen zijn vitaal en energiek en dat maakt ze minder vatbaar voor stress en ziekte.

Ik heb rugklachten, is yoga wel goed voor mij?

Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat yoga beter helpt bij (lage) rugklachten dan andere bewegingsprogramma’s. Voor yogi’s is dat geen verrassing, want zij weten uit ervaring dat yoga de rugspieren versterkt, de rug flexibel maakt en de houding verbetert. Yoga kan rugklachten verminderen en zelfs helpen om chronische klachten te voorkomen. Toch is de vraag of je wel of niet aan yoga kunt doen afhankelijk van de aard van je blessure. Vertel ons waar je last van hebt, want wij helpen je graag verder.

Meld eventuele klachten
Nieuwelingen moeten de eventuele klachten direct bij het inschrijven melden. Voor nieuwelingen en gevorderden geldt: meld ze ook altijd vóór de les. Alle leraren bij AntwerpYoga zijn opgeleid om mensen met klachten of blessures te begeleiden. Wij kunnen inschatten welke oefeningen niet goed voor je zijn en we kennen de vereenvoudigde versies of de alternatieve houdingen. Voordat de les begint, doe je jezelf en ons een plezier door klachten en pijntjes te melden.

Wat moet ik doen bij rug-, nek- of schouderklachten?

• Raadpleeg eerst de dokter.
• Stel Antwerp Yoga op de hoogte van je blessure en/of klachten.
• Neem je klachten serieus en meld ze vóór elke les.
• Volg de lessen waarin speciale aandacht is voor rugklachten, bijvoorbeeld Easy Flow Yoga.
• Vereist jouw herstelproces een meer individuele aanpak? Tijdens een privéles leer je goed met je blessure om te gaan. We passen de oefeningen zo aan opdat jij yoga kunt blijven beoefenen.

Tijdens of na de les heb ik soms rugpijn, hoe komt dat?

Yoga versterkt, verlengt en ontspant de rug. Je pakt er vastgeroeste wervels en slappe buikspieren mee aan. Als je lang niets aan lichaamsbeweging hebt gedaan, is je rug stijf. Yoga maakt de rugspieren wakker, maar let wel op: pak de rug niet al te hevig aan. Geef je rug de kans om aan yoga te wennen.

Zo ga je respectvol om met je rug
• Luister tijdens de les goed naar je lichaam en stop bij elk serieus protest!
• Luister goed naar de instructies van de leraar.
• Verzeker je ervan dat je alle yogahoudingen correct uitvoert.
• Zodra je je rug voelt is het niet goed. Toch is er wel een verschil tussen pijnen. De pijn van overbelasting en van spiertrekking (pijn die je voelt bij strekoefeningen) voelt heel anders. Voel je dat verschil niet? Roep onmiddellijk de hulp in van de leraar en vraag hoe je veilig doorgaat met de desbetreffende asana.