FAQ

Q: Is yoga een religie?

A:

Nee. Yoga is een oude oosterse levensfilosofie die als doel heeft lichaam, geest en ziel met elkaar te verbinden. De Yoga Sutra’s van de wijze yogi Rishi Patanjali beschrijven de leer van yoga. Zijn basisteksten beschrijven de weg naar spirituele groei in acht stappen. Deze acht vitale onderdelen van yoga hoef je overigens niet stapsgewijs te doorlopen. Je doorloopt ze in de volgorde die past bij dat specifieke moment in je leven. De yogafilosofie heeft raakvlakken met het hindoeïsme en boeddhisme, maar deze hoef je niet te kennen om aan yoga te kunnen doen. En wat je eigen religie betreft, ook die hoef je niet op te geven, want deze gaat vast en zeker prima samen met de filosofie achter yoga.

Q: Lijkt yoga op fitness?

A:

Allesbehalve, er is maar één overeenkomst en dat is beweging. En zelfs daarin is yoga uniek, want elke yogaoefening krijgt met behulp van de ademhaling en de concentratie een diep effect. Daarbij maakt yoga je bewust van je gevoelens en je gedachten. Het doet een beroep op je geduld en nieuwsgierigheid en het werkt meer met het principe van ‘laten zijn’ dan met ‘doen’. Yoga is daarom een practice, geen work-out! Het is een spirituele oefening die het lichaam sterker, flexibeler en gezonder maakt. Het doel van yoga is om de geest te kalmeren, het hart te openen en onze spirituele ontwikkeling te stimuleren.

Q: Wat is Power Yoga?

A:

Dat is de yogavorm die in veel sportscholen en fitnesscentra wordt aangeboden. Yoga-meester Bryan Kest is de bedenker ervan en hij heeft de vorm afgeleid van het 5000 jaar oude Ashtanga Vinyasa Yoga. Eigenlijk is het een verkorte en aangepaste versie van de primary series van Ashtanga Yoga.

Q: Is prestatiedrang uit den boze bij yoga?

A:

Ja, yoga gaat om de ervaring, niet om prestatie. Bovendien is prestatiedrang een egozorg en egozorgen komen niet voor in het woordenboek van (Antwerp)Yoga. Bij ons staat het je vrij de les te volgen die je wilt. Maar welk niveau je ook kiest, we gaan er wel van uit dat je eerlijk bent naar jezelf. Met het oog op het eigen plezier en het voorkomen van blessures vragen we je met klem om je eigen grenzen te accepteren. Forceer jezelf nooit. Voer de asana’s uit naar eigen kunnen: alleen als je volledig ervaart dat je lichaam is zoals het is, kom je verder. De boodschap is: daag jezelf uit, maar erken je grenzen. Meld eventuele gezondheidsklachten bij de docent en iedere asana kent opties zodat je een optie kunt kiezen die past bij jouw lichaam. Doet een oefening pijn, vertel het de yogaleraar. Bij yoga hoef je jezelf nooit te schamen. Niemand is beter of slechter dan de ander en er is geen goed of fout. Alles wordt je op een prettige, ongedwongen manier aangeleerd en wij verwachten van je dat je de eventuele prestatiedrang thuislaat.

Q: Wanneer mag ik water drinken?

A:

Voor en na de les kun je het beste veel water drinken. Onder andere om het detoxproces te bevorderen of ondersteunen. Het drinken van water voor de les ondersteunt het reinigende effect dat de yoga op gang brengt, het drinken van water na de les vult het lichaamsvocht aan. Water drinken tijdens de les raden we sterk af: het koelt je lichaam af en haalt jou – en de anderen om je heen – uit de concentratie. En dat is nou precies wat we niet willen.

Q: Mag ik aan yoga doen tijdens de menstruatie?

A:

In yoga wordt je menstruatie of maancyclus opgevat als een naar beneden gerichte beweging of kracht. Bij yoga onderdrukken we geen natuurlijke impulsen. Zou je tijdens de menstruatie een tijdje in de Kaarshouding staan, dan verstoor je de apana (de uitwaartse beweging).
Vrouwen doen het tijdens de menstruatie beter wat rustiger aan. Vermijd de vuurademing en omgekeerde houdingen zoals de kaars of kopstand. Uiteindelijk is het een persoonlijk keuze, je kan tijdens de eerste dagen ook opteren voor een rustigere yogavorm. 

Q: Kan ik eten voor de les?

A:

Het beste beoefen je yoga op een lege maag. Bij de draaihoudingen en de voor- en achteroverbuigingen zit elke maaltijd alleen maar in de weg. Bovendien is de energie die we bij yoga opwekken ‘pana’ en die van eten ‘apana’. Eten verstoort dus de opwaartse energie die we juist proberen te stimuleren. Een zware maaltijd eet je het beste twee tot drie uur voor de yogales, een lichte maaltijd tot één uur voor de les. Een hongerig of zwak gevoel tijdens de les is trouwens ook niet fijn. Heb je niks of te weinig gegeten en ben je daar bang voor, experimenteer dan met lichte snacks, zoals: yoghurt, een paar noten of een vruchtensapje. Maar een halfuur voor de yoga mag je echt niets meer eten.

Q: Wat trek ik aan?

A:

Yogakleding zit comfortabel, je moet je er lekker in kunnen bewegen. Trek daarom iets aan dat gemakkelijk zit of rekbaar is. Alles wat knelt of juist te los zit, leidt je af van je practice en dat is niet de bedoeling. Een korte broek of eentje tot de knie is voor ons leraren wel prettig. Zo kunnen wij je houding goed corrigeren! Veel vrouwen dragen een legging met topje, veel mannen een sportbroek (lang of kort) met mouwloos shirt (niet te los). Schoenen heb je niet nodig: yoga wordt traditioneel op blote voeten beoefend.

Q: Wat neem ik mee naar de les?

A:

Een yogamat biedt je een zachte ondergrond en grip voor je handen en voeten. Je kunt er eentje bij ons lenen, maar het is prettiger en hygiënischer om er zelf eentje te hebben. Je kunt een kwalitatieve yogamat bij ons kopen. Van dynamische yogalessen, zoals Vinyasa Yoga en Ashtanga Yoga, krijg je het behoorlijk warm. Neem daarom een handdoek mee in de shala of studio. Wil je na de les bij ons douchen, breng dan zelf een handdoek mee.

Een flesje water hoort niet thuis in de studio. Tijdens de les raden we je het zelfs af om water te drinken omdat het je lichaam afkoelt en dat is niet de bedoeling. Wie absoluut niet zonder kan, verbieden we natuurlijk niks. Voor of na de les is er gratis water en yogi-tea. Zwangeren mpeten juist wel drinken tijdens de les, zorg ervoor dat je een gesloten drinkbus hebt.
Neem eventueel sokken en een trui of een droog shirt mee voor de eindontspanning. Dekens zijn aanwezig.

Q: Waarom is de ruimte zo warm tijdens de les?

A:

Tijdens een aantal lessen is het fijn om in een verwarmde ruimte (tussen de 25 en 30 graden) te werken. De warmte ontspant de spieren (wat het risico van blessures vermindert), het helpt het lichaam te reinigen, het voorkomt stijve spieren en de geest gaat er trager door werken, waardoor je je gemakkelijker kunt overgeven. Voor nieuwkomers is de hitte soms wennen. Om die reden houden we de temperatuur wat lager tijdens de level-1-class.

Q: Kirtan-zingen, moet ik meedoen?

A:

Nee, je moet niets. Maar je kunt het wel proberen en kijken wat het met je doet. De mantra’s zijn in het Sanskriet geschreven en zijn universeel. Ze zijn niet religieus bedoeld. Het is in de eerste plaats bedoeld om je een goed gevoel te geven, om je ademhaling op te warmen en om je aandacht naar binnen te laten keren.

Q: Veel yogi's om me heen zijn leniger dan ik. Ik voel me een stijve hark, hoe word ik snel lenig?

A:

Door je prestatiedrang te laten varen! Je zorgen maken over je lenigheid scharen wij onder de categorie: egozorgen. Dat je jezelf in allerlei bochten kunt wringen is leuk, maar bij yoga staat de ervaring voorop. Yoga kent geen goed of fout. Er is geen wedstrijdelement en yoga gaat ook niet over presteren. Waarover dan wel? Over bewustwording en beheersing. Anders gezegd gaat yoga over het leren luisteren naar je lichaam en het bewaken van grenzen. Vergelijk jezelf niet met andere yogi’s en yogini’s. Dat is niet yoga-like en bovendien gevaarlijk en onplezierig. Iedereen werkt tijdens een yogasessie op zijn of haar niveau en het is niet de bedoeling dat je gefrustreerd raakt door mensen in de buurt die leniger zijn dan jij. Kom zoals je bent en laat je ego thuis, want yoga doe je voor jezelf. Daarbij komen de veranderingen pas als je lichaam of geest daar klaar voor is. Emoties zoals frustratie of schaamte werken tegen je. Ze maken dat je het lichaam forceert en leggen de geest lam. Lieve stijve hark recht je rug, zeg je prestatiedrang vaarwel.