Dynamisch, krachtig, zuiverend, opzwepend en precies

Ashtanga Yoga

Yoga is zweverig? Als er een yogavorm is die korte metten maakt met de vooroordelen, is het Ashtanga Yoga. Want dynamischer kan het niet! Of je nu een beginner, halfgevorderde of gevorderde bent, deze yogales maakt topfit, energiek en levenslustig. Bij Ashtanga Yoga wring je je lichaam in allerlei bochten. In flowstijl komen er zo’n 72 asanas (lichaamshoudingen) voorbij en dat is zweten en opletten. Door middel van vinyasa en correcte, diepe ademhaling verbind je de oefeningen met elkaar en die laatste warmt ook het lichaam op en verdrijft zo alle gifstoffen. Met het aanspannen van de bandhas intensiveer je elke houding en zodra de yogadocent ‘drishti’ zegt, focus je je blik. Voel je hem?

De verschillende technieken samen maken het tot een verfijnde yogamethode en die doe je er niet eventjes bij. Wil je groeien in je beoefening dan vraagt Ashtanga om een consequente, uiteindelijk zelfs dagelijkse practice. Ook al is dit een vaste sequence, die het proces juist meditatief maakt, blijft Ashtanga je uitdagen met primary, intermediate en advanced reeksen en pranayama. Wie eenmaal aan Ashtanga Yoga begint, stapt een levenslang avontuur binnen.

Hoe ziet de les eruit?

In de dagelijkse lessen Ashtanga Yoga Mysore Style beoefen je de series op de traditionele manier en word je persoonlijke begeleid in het serieus ontwikkelen van een zelfstandige yoga beoefening. Wil je als beginner starten in de Mysore Ashtanga? Kom dan ten vroegste om 07u30.
In de groepslessen beoefen je halve (half) of volledige (full) primary series, en de basic lessen plaveien de weg daar naartoe.

Ashtanga Mysore Stijl - All levels

Mysore stijl is een inloopklas, toegang is vrij tussen de aangeduide lesuren. We verwachten enkel dat iedereen klaar is tegen de vermelde eindtijd. Als nieuwkomer mag je zo'n 45 minuten rekenen voor je yoga sessie, je komt dan ten om 07u30. Achteraf arriveer je op je eigen tijd, wandel op je gemak binnen en rol gewoon je matje uit. We beginnen je onmiddellijk en individueel te begeleiden. Voor beginners is dit -naast de basic groepsles- de beste plek om te starten met Ashtanga yoga, je leert er de basis aan in de juiste dosis en aan een gepast tempo. Gevorderden worden verder geassisteerd in hun praktijk. Het is zoals een privé-les in groep, met aandacht voor elk individu.
Mysore stijl is de traditionele manier om yoga aan te leren en eens je het gewend bent, wordt het een levensstijl. Deze vorm is bekend geworden dankzij de familie Jois uit de stad Mysore in India (vandaar de naam!) Bij Antwerp Yoga leer je deze authentieke methode aan onder toezicht van erkende (authorised) leraren en hun ervaren assistenten. Kom met regelmaat, want oefening baart kunst!

Ashtanga Basic -Level 1/beginners

In deze korte maar zeer complete groepsles keren we telkens opnieuw terug naar de basis. We leren je stap voor stap het begin van de primary series aan, beginnend met de zonnegroeten en eerste fundamentele poses. Ook de slothoudingen hun makkelijkere variaties worden uitgelegd, zodat elke sessie een volledig gebalanceerde yoga practice is. Er wordt steeds aandacht besteed aan correcte ademhaling, juist postuur en de focuspunten. Zo is het niet enkel de ideale klas voor nieuwkomers, maar ook voor (her-)beginners een duwtje in de rug.

Ashtanga Half Primary Series - Level 1-2

We doorlopen ongeveer de helft van de eerste serie van Ashtanga, bestaande uit twee types zonnegroeten, de volledige set staande poses en het begin van de zittende reeks. Met enkele aanpassingen raken we misschien tot aan de boothouding en doen we de volledige eindreeks, maar zonder druk noch haast. De nadruk ligt in deze les op de juiste techniek en het aanleren van modificaties van de meer complexe poses. Zo werk je veilig naar je uitdagingen toe zonder je limiet te overschrijden. Als je al een tijdje bezig bent is deze les een opstap naar full primary. Ondertussen kan je de sequence met de aanpassingen die je hier aanleert verder uitbouwen in de Mysore stijl.

Ashtanga Full Primary Series - Level 2-3

De geleide klas van de volledige eerste reeks wordt door ingewijden ook wel kortweg ‘led class’ genoemd. De tastbare wijsheid van T. Krishnamacharya en methodiek van de Jois familie zitten er in gekristalliseerde vorm in vervat. Adepten die dagelijks zelfstandig oefenen in de Mysore stijl, verfijnen in deze wekelijkse groepsles hun vaardigheid in het vinyasa systeem. De twee leervormen kunnen niet van elkaar gescheiden worden, het zijn de twee benen waarop Ashtanga Yoga steunt. In deze klas geeft de leraar het ritme aan voor het synchroniseren van je ademhaling bij elke transitie en noemt de poses op in het Sanskriet. In afwezigheid van andere, overtollige instructies ontstaat er ruimte waarin de elementen van de practice (asana, adem, drishti) volledig geassimileerd kunnen worden. Je inspanning wordt eerder moeiteloos en je schakelt over op een stroom van energie. Door flink te zweten vergroot je je uithouding en je opent de deur naar meditatie. Door regelmatig (een keer per week) dit extern tempo te volgen voorkom je gemakzucht in je dagelijkse zelf-beoefening. Luister goed naar je leraar, want er zijn specifieke richtlijnen voor de verschillende niveaus die gerespecteerd moeten worden.

Iets voor mij?

Ashtanga Yoga is ideaal als je jezelf graag fysiek inspant. Het brengt je een sterk, soepel en gezond lichaam, innerlijke rust en vreugde, en het maakt zelfbewust. Wie zich fit voelt, kan op elk moment instromen in gelijk welke les. De primary series is er in principe voor iedereen, maar een aantal oefeningen zijn vrij moeilijk. Daarom bieden we begeleide zelfoefening (Mysore stijl) én basic groepslessen aan. In beide klastypes leer je een goede basis te leggen, aan een matig tempo en met veel aandacht voor de juiste uitvoering. De keuze is simpel;  als vroege vogel kun je terecht in de Mysore klas, kom je liever na je dagtaak, zijn er groepslessen om uit te kiezen. Sowieso volg je in Ashtanga het tempo van je ademhaling en je voert alle asana’s op jouw niveau uit. Ook al is het een intense yogastijl, het is niet competitief. We vragen je te luisteren naar je eigen lichaam.

Welke les kan ik het beste volgen?

Kom je voor het eerst, kies dan Ashtanga Yoga Basic. Na een tijdje (check bij de yogaleraar of je er klaar voor bent) kun je de led class half en full primary series uitproberen. Wil je het liever op je eigen tempo en de traditionele manier aanpakken? Probeer dan zeker eens een tijdje het Mysore programma uit. Onze teachers zullen je vakkundig begeleiden.