Ashtanga Yoga

Dynamisch, krachtig, zuiverend, opzwepend en precies
Yoga is zweverig? Iets voor theelepelvrouwtjes en India-types? Als er een yogavorm is die korte metten maakt met de vooroordelen, is het Ashtanga Yoga. Want dynamischer kan het niet. De yogales maakt topfit, energiek en levenslustig.
Iedereen mag eraan meedoen, maar Ashtanga Yoga is wel hard werken! Je móét mee met het tempo en dat is fantastisch, maar zeer intens.

Bij Ashtanga Yoga wring je je lichaam in allerlei bochten. In flowstijl komen er zo’n 72 asana’s (lichaamshoudingen) voorbij en dat is zweten en opletten. Door middel van vinyasas en de ujjayi ademing verbind je de Ashtanga-oefeningen met elkaar en die laatste warmt ook het lichaam op en verdrijft zo alle gifstoffen. Met het aanspannen van de bandha’s intensiveer je elke houding en zodra de yogadocent ‘dristhi’ zegt, focus je de blik. Voel je hem? 

Juist. In Ashtanga Yoga komen er verschillende technieken samen. Dat maakt het tot een complexe yogavorm en die doe je er niet eventjes bij. Ashtanga Yoga is kicken en dat blijft het, ook al beoefen je deze stijl voor het tiende jaar. De oefeningen blijven je uitdagen: wie eenmaal aan Ashtanga Yoga begint, stapt een levenslang avontuur binnen.

Hoe ziet de les eruit? 
Ashtanga Yoga is meditatie in beweging.
Het is een dynamische flow van uitdagende houdingen en bewegingen die je zonder stoppen uitvoert. In de lessen Ashtanga Yoga Mysore Style beoefen je op de traditionele manier op je eigen tempo. In de led classes bij AntwerpYoga beoefen je de half of full primary series en de overige basic klassen plaveien de weg daar naartoe. 

Iets voor mij? 
Ashtanga Yoga is ideaal als je jezelf graag fysiek inspant. Het brengt je een sterk, soepel en gezond lichaam, innerlijke rust en vreugde en het maakt zelfbewust. De primary series zijn er in principe voor iedereen, maar een aantal oefeningen is vrij moeilijk. Dat je ze zonder stoppen uitvoert, maakt het ook vrij intens. Daarom is er bijna elke dag een beginnersles. Het tempo ligt in die lessen wat lager en er is veel aandacht voor adjustments en techniek. Wie zich fit voelt, kan elk moment instromen: je volgt het tempo van je ademhaling en je voert alle asana’s op jouw niveau uit. 

Welke les kan ik het beste volgen? 
Kom je voor het eerst, kies dan Ashtanga Yoga Basic. Na een tijdje (check bij de yogaleraar of je er klaar voor bent) kun je de led class half en full primary series uitproberen.  

 

 

terug

 

Vinyasa Yoga

Plezier, speels, verdieping en inzicht in jezelf
De Bolero. Het muzikaal juweel van Ravel is opbouwend. En van begin tot eind krachtig. Repetitief ook, maar steeds sterker, dieper, rijker. Datzelfde betreft de Vinyasa yogales bij AntwerpYoga. Reken daarom op plezier, verdieping en inzicht in jezelf. Vinyasa Yoga stamt af van Ashtanga Yoga. Het zijn twee fysieke yogavormen die zich kenmerken door de non-stop beweging. Op het ritme van de ademhaling vloeit de ene in de andere houding over. Vinyasa Yoga is erg afwisselend. Naar de creativiteit en het karakter van de yogadocent komt er elke les een nieuwe serie oefeningen voorbij. Geen vaste reeks poses dus zoals bij moeder Ashtanga, maar telkens weer een nieuwe verrassing. 

Ook iets voor mij? 
Vinyasa Yoga is Power Yoga. Maar dan in de yogaschool, niet bij de fitness. Het uitvoeren van de Vinyasa-serie vergt een fikse inspanning en je zult er spieren gebruiken waarvan je het bestaan niet wist. In elke les oefenen beginners en gevorderden naast elkaar. Dat kan best aangezien de yogaleraar opties aangeeft voor elk niveau. 

Hoe ziet de les eruit? 
Vinyasa Yoga is intensief maar toegankelijk. De lessen bij AntwerpYoga variëren van één tot anderhalf uur en er zijn heel rustige lessen (Easy Flow), uitdagende lessen (Vinyasa Basic) en zeer pittige lessen (Vinyasa Yoga, all levels). Gemeenschappelijke deler is de Vinyasa Flow: elke les is als het ware één vloeiende beweging waarin intensieve rek- en strekoefeningen (staand, zittend en liggend) elkaar afwisselen. Er zit ook vaak een achteroverbuiging en/of omgekeerde houding bij en je krijgt een stukje levenswijsheid en yogafilosofie mee. Aangezien elke pose een voorbereiding is op de andere, stretch je steeds dieper en zo kun je je grenzen verleggen. 

Vinyasa Yoga wordt bij AntwerpYoga door verschillende yogadocenten gegeven. Kijk op het lesrooster wie er lesgeeft en probeer verschillende lessen uit. Alle lessen zijn bijzonder en je ziet er het karakter van de yogadocent in terug. Vrijwel iedereen ontwikkelt daarom na verloop van tijd een favoriet.

terug

 

Easy Flow Yoga

Zacht, rustig, basis, ontvloeiend
Easy Flow Yoga is op-en-top ontspannen. Net als bij iedere yogastijl vormen je houding en je adem de basis, alleen het tempo is lager. Hier kom je geen ingewikkelde poses tegen, wel eenvoudige rek- en strekoefeningen die goed zijn voor lijf en leden. 

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Is dat je motto en zijn de andere lessen bij AntwerpYoga je wat te gortig, kom dan zeker een keer kijken. Als je rust zoekt in beweging, dan is Easy Flow Yoga ideaal. Het leert je goed voelen wat bij je past en ook al zijn alle oefeningen zacht, iedereen met behoefte aan rust vindt tijdens deze les verdieping. Van Easy Flow Yoga word je niet moe. Je voert een beweging uit, je voelt haar in en daarna is het rustig ontspannen. 

Hoe ziet de les eruit? 
Het tempo van de Easy Flow yogales is laag. Je bent actief, maar de relaxte houdingen worden beheerst uitgevoerd. Het is rekken en strekken en de nadruk van de oefeningen ligt nu eens niet op kracht en souplesse, maar op versterking van spieren, botten en gewrichten. De easy flow wisselen we regelmatig af met adem- en ontspanningsoefeningen. Wil je slechts met mate bewegen, maar zoek je een manier om jezelf op te laden? Easy Flow Yoga is bijtanken. De les is ideaal om te ontstressen en helend bij blessures en slaapproblemen.

terug

 

Yin Yoga Stretch

Grensverleggend, diep, langzaam, ontspannend, helend
Vind je het prettig om wat langer in een houding te blijven? En voel je je beter bij de wetenschap dat je een houding kunt aanpassen zodra deze te zwaar wordt? Als je in beide gevallen ja zegt, dan is Yin Yoga jouw stijl. Heerlijk rustig én verfrissend. 

Alleen als je volledig ervaart dat je lichaam is zoals het is, kom je bij yoga verder. En daartoe geeft Yin Yoga je alle tijd. Een Yin yogales gaat over stretchen. De oefeningen zijn zacht en ontspannend en je blijft lang in eenzelfde houding zodat je goed kunt observeren wat er met je lichaam gebeurt. Bij Yin Yoga gebruik je elke houding om je lijf beter te voelen. Zo leer je je grenzen accepteren en dan ineens … lukt de oefening wel. 

Muziek, beweging, tijd, tempo: alles bij Yin Yoga verloopt langzaam en rustig. Je neemt er de tijd voor je lichaam en soms wordt de les afgestemd op één enkele meridiaan of één orgaan. Yin yogahoudingen versterken of herstellen de gewrichten en het bindweefsel en dat maakt de yogavorm geschikt bij blessures. Daarbij stimuleert het de meridianen en de functies van de organen. Vanwege het langzame tempo kent de les een sterk meditatief aspect. 

Hoe ziet de les eruit? 
De Yin yogales van AntwerpYoga heet: Yin Yoga Stretch. De les bestaat uit een afwisseling van langer vastgehouden yin-houdingen en korte yang-posities. Alle houdingen worden zittend of liggend uitgevoerd; je gebruikt blokken, bolsters en riemen om de oefeningen te ondersteunen; en je concentreert je op de ademhaling en houdt deze zacht. Na afloop voel je je rustig en voldaan. Zo sluit je de dag heerlijk af en zodra je hoofd het kussen raakt, val je als een blok in slaap. 

Wie heeft er baat bij Yin Yoga? 
Topatleten. Maar zij niet alleen! Iedereen met een zittend beroep is zeer bij Yin Yoga gebaat omdat deze yogastijl de dieper gelegen rugspieren aanpakt en het bekkengebied losmaakt. Deze drukke baasjes kunnen wel een oppepper gebruiken, want ze zijn de hele dag in touw om je lichaam rechtop te houden. Het beste kun je Yin Yoga combineren met een yang-yogavorm. Of met een yang-sport, zoals: fitness, zwemmen en hardlopen. Kies dus voor yin én yang, zo bereik je het beste effect.

terug