Bart Fidlers

Hij is de langste yogaleraar bij AntwerpYoga. En de meest gespierde, want atletischer kun je een docent niet hebben. Zijn begerenswaardige lijf komt trouwens niet uit de lucht gevallen. Bart vind je behalve op de yogamat ook vaak in het zwembad: hij speelt al jarenlang waterpolo in de Eerste Divisie van België.

In 2004 raakte Bart per toeval bekend met Ashtanga Yoga. Toen hij een lesje Body Pump volgde bij Elsie. Zij nodigde hem uit tot een bezoek aan haar Ashtanga-klas en Bart was meteen verslaafd. In eerste instantie vanwege het fysieke, maar later vanwege de controle. Het kostte de sportman best moeite om zijn drang naar competitie te laten varen, maar sinds hij die heeft losgelaten, gaat hij voor techniek en controle en dat merk je zeker tijdens zijn lessen. De kunst tot flow en perfectie brengt Bart graag over op zijn leerlingen. Hij houdt van ‘technisch’, is sterk in corrigeren en zijn lessen zijn dynamisch. Ook al is het tempo hoog, iedereen krijgt ruimte om binnen het eigen kunnen te bewegen. Bart daagt uit met humor en hij staat met beide benen op de grond.
Yoga is niet zweverig: daarvan vormt de atleet en sportman het levende bewijs.


Ervaring
Bart is al sinds zijn zevende bezig met waterpolo. Daarnaast deed hij acht jaar aan atletiek, hij beoefende aikido en racet graag op zijn mountainbike door de bossen. De eerste vijf jaar Ashtanga Yoga was Elsie zijn leermeester. Inmiddels heeft hij ook geoefend met Anthony (Prem) Carlisi en Patthabi Jois. Nancy Gilgoff, één van de eerste leerlingen van Patthabi Jois, leerde hem veel bij over adjustments, om je een handje te helpen het meeste uit je poses te halen.

De kracht van yoga
Bart staat nog altijd versteld van de kracht van yoga. Sinds zijn eerste les is hij, op een verkoudheid na, nooit meer ziek geweest en tijdens de competitie waterpolo raakt hij nog zelden geblesseerd. Maar wat Bart het meeste waardeert, is de innerlijke rust die hij heeft gevonden. Het gevoel van de verbinding van lichaam en geest beschrijft hij als wonderlijk.

terug